Christenen Borneo vinden voedsel voor de zielChristenen Borneo vinden voedsel voor de ziel

Borneo is prachtig, maar het leven kan er zwaar zijn, vol met moeilijkheden. Het is vaak een afwisseling van feestmaaltijden en honger. Catina en haar man Bradley, geboren op Borneo (het Maleise deel), zijn begaan met hun gemeente en willen ervoor zorgen dat ze blijven groeien in hun geloof in God.

Catina en Bradley zijn niet altijd toegewijde christenen geweest. Zoals zoveel tribale Maleisiërs aanbaden ze hun voorouders. "Ik had een gesprek met een voorganger. Het was een goed gesprek, hij veroordeelde niet," zegt Catina. "Toen ik mee ging doen met Bijbelstudie, leerde ik Jezus liefhebben."

Kerk in een kleine schuur

Catina en Bradley voeden twee jonge kinderen op in een ouderwets huisje zonder elektriciteit en moderne gemakken. Tussen de planken van de houten muren zitten spleten, waardoor gekko's en insekten naar binnen en naar buiten gaan. Hun kerk komt samen in een kleine schuur zonder muren die naast hun huis staat. Bradley is een van de zes voorgangers die maar liefst 30 dorpen bedienen.

Geen eigen voorganger

"Ieder dorp op Borneo heeft een dominee nodig, er zijn maar weinig werkers," zegt Catina. "We lopen uren over steile wegen om mensen te bezoeken die bemoediging nodig hebben. Ze hebben geen eigen voorganger; wij dragen zorg voor ze en begeleiden ze in hun geloof."

Ze vergelijkt de situatie met de rest van het leven op Borneo. Ze beschrijft het als feestmaal of honger in alle opzichten. "Soms is er genoeg voedsel, soms niet," zegt ze. "Soms zijn er genoeg Bijbels, meestal niet. Als ze Bijbels ontvangen, leren ze dat er meer eeuwige zegeningen te wachten staan. Het leven op Borneo wordt er beter van, maar valt in het niet bij onze heerlijke toekomst."