Keniaanse voorgangerGenieten van de christelijke gemeenschap in Kenia

Ita is altijd in voor een uitdaging. Daarom koos hij ervoor naar een van de meest verwaarloosde gebieden van Kenia te gaan - verwaarloosd op geestelijk terrein. Het is een plaats waar de kerk in grote nood verkeert. In dat gebied wonen de Wasanya, een stam die bijzonder gekant is tegen het Evangelie. Niettemin slaagde hij erin een bloeiende christelijke gemeente te stichten!

Stevig doorlopend over de weg naar het dorp, glimlacht Ita breed bij wijze van groet aan de arme boeren in de Tana Delta in oostelijk Kenia, een zoetwatergebied. Deze kuststreek is het thuis van de stammen Wasanya en Giriama. Toen christelijke zendelingen voor het eerst naar deze regio kwamen, omarmden sommige Giriama het Evangelie. De Wasanya weigerden.

Kioni en haar familie behoorden tot het handjevol Wasanya in de omgeving die Jezus wél kenden. Er waren echter geen andere christenen in de buurt met wie ze samen konden komen om God te loven. Niemand die ze kon helpen groeien in het geloof. Niemand om voor te gaan in Bijbelstudie, of om het Evangelie uit te leggen. Er waren geen gemeentestichters; veel van de christelijke zendelingen die in de regio werkten hadden het bijltje erbij neergegooid en kwamen niet meer. Het was gewoon te zwaar.

De aankomst van Ita in het dorp van Kioni was dus niet minder dan gebedsverhoring. Ita zette wel door, en geleid door Gods Geest werkte hij aan de stichting van een nieuwe gemeente.

Kioni onderbreekt even het malen van gedroogde zaden voor het brood dat ze wil bereiden voor de maaltijd, ze zwaait en roept een groet als Ita voorbij loopt. Binnen enkele minuten wordt de groet overgenomen door een groep vrouwen en kinderen. Als de mannen terugkomen van hun werk op het veld, gaat iedereen bij elkaar zitten voor Bijbelstudie. Hun grote enthousiasme maakt duidelijk dat God aan het werk is in hun harten en levens.
Als de Bijbelstudie is afgelopen, geniet de groep gezamenlijk van een maaltijd van ugali (dikke soep) en chapati (dun, geroosterd brood) dat Kioni eerder die dag heeft bereid. 

“De training die ik heb gekregen via Bible League heeft me uitstekend voorbereid om het Wasanya-volk te bereiken,” zegt Ita. “We zijn begonnen met Bijbelstudie onder een boom op het land van Kioni’s man. Toen ik begon waren alleen Kioni en haar gezin aanwezig. Maar al snel hadden we 15 Wasanya en 25 Geriama in de samenkomst.” 

En dat was een moment van grote dankbaarheid. “We wilden dat onze kerk een plaats had om samen te komen,” vertelt Ita. “Samen zochten we stokken en takken om een optrekje te bouwen naast onze Bijbelstudieboom. Daar komen we iedere zondag bij elkaar voor aanbidding en Bijbelstudie.” 

Ita heeft ook een gemeente gesticht in een ander, nabijgelegen Keniaans dorp. “Daar komen we met 20 man samen onder een boom.”

Nu de kerk van Afrika blijft groeien, ervaren meer en meer mensen de ware vreugde van de christelijke gemeenschap. Als gemeentestichters een kerk stichten, worden nieuwe gelovigen aangemoedigd om de Bijbel te bestuderen. Ze kijken ernaar uit de kerkdienst te bezoeken. Afrika is met recht een veld dat rijp is om te oogsten.