Kerkdienst_HaitiGods genade heelt bedrog

Het kost sommige mensen een lange tijd om Gods genade te vinden. Als ze die dan eindelijk vinden, blijkt het altijd de moeite van het wachten waard! Over heel Haïti leven gezinnen in grote moeilijkheden. Economische depressie, armoede, ziekte en de verwoesting van bezit en levens door natuurrampen vormen de achtergrond voor het dagelijkse leven op het eiland. De aanwezigheid van voodoo blijft sterk. Gebrek aan voedsel is een constante zorg. Mensen zijn hongerig en wanhopig, en ontberen Gods genade. Na de aardbeving van 2010, die een uitbraak van cholera tot gevolg had, bevinden Haïtiaanse christenen zich aan de frontlinie om het Evangelie te brengen aan gebroken families. Zo zit Haïti sociaal in elkaar. Dat is het eiland waar Anel vele jaren leefde zonder de liefde van Jezus Christus of de genade van God te kennen.

Vertrouwen

Als jongetje vestigde Anel zijn vertrouwen op zijn broer en keek naar hem op om leiding. "We verlieten onze ouders om in Port-au-Prince te gaan wonen, hopend op een beter leven," zegt Anel. "We woonden samen in een kleine gehuurde ruimte. Mijn broer verdiende geld door auto's te stelen." De invloed van zijn broer zou al gauw van Anel afgenomen worden. "Hij werd gepakt door de politie en in de gevangenis gezet."

Verlaten

Voor het eerst in zijn leven was hij alleen, en dat maakte Anel wanhopig. "Ik verkocht de spullen van mijn broer om hem vrij te kopen. Toen hij vrijkwam richtte hij zijn pistool op me omdat ik zijn bezittingen verkwanseld had." Bedrogen door zijn broer en bang voor zijn leven bracht Anel de rest van de week door op een treinstation, verlangend naar verzachting van de blijvende pijn in zijn hart. "Ik heb ook nog een maand op de vloer van een keuken geslapen. Daar kreeg ik zelfmoordgedachten."

Een nieuwe weg

Anel was dakloos, hongerig en alleen. Toch had God een plan met hem. Anel vond uiteindelijk voedsel en onderdak bij een oom die in de buurt woonde, en het pad van zijn leven veranderde voor eeuwig. Hij wist niet dat zijn oom een evangelist was, opgeleid door Bible League, die samen met andere Haïtiaanse christenen in zijn kerk leiding gaf aan Bijbelstudies in het hele land. Anels oom vertelde hem niet oppervlakkig van het Goede Nieuws van het Evangelie, maar stak echt tijd in Bijbelstudie met hem. En hij toonde liefde. Zo deed God een wonder in Anels leven. Hij verdreef de eenzaamheid die zo aan hem vrat. "Ik dacht niet meer aan zelfmoord. Ik heb een nieuwe familie in Christus gevonden. Wat een genade heeft God!"

Anel verheugt zich in de Bijbel als zijn dagelijks brood, en stelt zijn vertrouwen op Christus alleen. Hij is vervuld van een grote passie om anderen te bereiken met de boodschap van redding. "Ik wil hoop brengen aan wezen en jongeren met zelfmoordneigingen."

In heel Haïti zoeken trouwe evangelisten de verloren en gepijnigde mensen van hun land, om ze tot Gods genade en Zijn licht te leiden. Waar Haïtiaanse christenen er op uittrekken, daar raakt God de harten van de mensen aan. Bid vandaag met ons voor het volk van Haïti, dat in een voortdurende strijd gewikkeld is om hun levens weer op te bouwen na de verwoestende aardbeving van 2010.