ZanaLevend geloof...

Zana, opgegroeid in een onherbergzame provincie in Albanië, was een verbitterde jonge vrouw. Onder invloed van slechte vrienden hield ze er een immorele levensstijl op na die haar langzaamaan de vernieling in hielp.

Op een dag ontmoette Zana een christen uit de omgeving, die door Bible League was opgeleid tot evangelist. Hij deed Bijbelstudie met haar en voor het eerst zag Zana in dat alles in haar leven moest veranderen.

Zana gaf haar leven aan Christus en de Heere werkte in haar hart een honger naar Zijn Woord. Ze bleef de Bijbelstudies volgen en na zes maanden ontving ze haar eigen Bijbel van Bible League. Ze keerde haar duistere verleden de rug toe om zich te richten op het volgen van Christus. Ze vertelde iedereen die ze kende over Hem.

Haar oude ‘vrienden’ waren daar niet van gediend. Bijna dagelijks probeerden ze haar te overtuigen om haar geloof los te laten. Daarbij schuwden ze bedreigingen niet. Niettemin bleef Zana standvastig in haar vertrouwen op Hem die Zijn leven ook voor haar gegeven had. Ze schreef een brief aan haar familie en vrienden, waarin ze hen aanspoorde om ook naar het Evangelie te luisteren: “Het is belangrijk voor ons allemaal om te luisteren naar de boodschap van de Bijbel, waarin God ons oproept tot bekering. Hij wijst ons de weg tot behoud!”

Niet lang na deze brief kwam er een tragisch einde aan Zara’s leven. Ze werd op brute wijze vermoord door hen die niet wilden dat zij haar verleden losliet. Maar het getuigenis van haar ongebroken geloof raakte de harten van iedereen die ze achterliet. Kort na haar overlijden beleed Zana’s broer met overtuiging dat ook hij alleen nog wilde leven voor Jezus Christus.