Held van het veld in Albanië

De favoriete Bijbeltekst van Aghi staat in Mattheus 25: “Zijn heer zei tegen hem: Goed gedaan, goede en trouwe slaaf”. Dit is wat ik mezelf elke dag voor houd, als ik Hem dien. Zelf tot bekering gekomen via Project Philip traint Aghi nu in Albanië de trainers van Project Philip.

De houding van een goede dienaar is wat het leven van Aghi karakteriseert. Haar leven draait om het dienen van haar Heer. En dat doet ze door mensen te leiden die naar Hem op zoek zijn. Zelf kwam ze door Project Philip tot geloof. “In 2004 gaf ik mijn leven hier in Tirana aan Jezus Christus, nadat ik via een missionaris over het Woord van God had gehoord. Ik ging naar een kerk en daar kon ik meedoen aan een Bijbelstudie, waar het materiaal van Bible League werd gebruikt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze Bijbelstudie is geweest voor mijn leven! Tijdens de studie leerde ik de Here God kennen en werd een stevig fundament gelegd voor mijn geloofsleven. Het verlangen om de Here God nog beter te leren kennen en te dienen werd steeds sterker. Via het materiaal van Bible League kreeg ik antwoorden op de vele vragen die ik nog had.“

“Ik werd gestimuleerd om zelf ook de Bijbel te bestuderen. Tijdens mijn studie bleef ik zelf Bijbelstudies doen. Toen ik afstudeerde wilde ik niets liever dan anderen helpen om de Bijbel te bestuderen. Daarom heb ik me aangemeld bij Project Philip en werd ik getraind tot een ‘Philip’.
Vanaf toen help ik anderen met Bijbelstudie. Ik maak graag en veel gebruik van de materialen van Bible League. Het is perfect voor mensen die nog weinig weten van de Here God en Jezus Christus. Door het materiaal komen alle aspecten van het geloof aan bod.”

“We gebruiken het studiemateriaal van Bible League voor allerlei verschillende doelgroepen. We zijn zeer dankbaar voor de kansen die we krijgen door het materiaal, want het helpt onze kerk groeien.”

Aghi probeert ongelovigen op twee manieren te bereiken. De eerste manier is door persoonlijke evangelisatie. Via Project Philip krijgt iemand het Evangelie te horen en wordt de Bijbel samen bestudeerd. De tweede manier is een wekelijkse evangelisatiecampagne op straat. Wanneer er persoonlijk contact ontstaat worden mensen thuis bezocht en kan Project Philip beginnen.

“We komen regelmatig voor verschillende uitdagingen te staan. We werken al een tijd in een buurt van Tirana waar veel Roma’s wonen. Het is een lang proces om daar te werken. Er is veel tijd, geduld en liefde nodig om daar het Woord van God te planten. En we zagen geen resultaat. Ik werd er moedeloos van en bad op een dag tot God dat er iets zou gebeuren, omdat ik niet wist of ik het vol kon houden. Nu kan ik zeggen dat Hij ons beloond voor het werk dat we doen. We zien mensen hun leven aan de Here God geven. En dat komt niet door ons, maar alleen door Hem!”

Levend voorbeeld
“Het moeilijkste bij het werken met Roma’s is hun gebrek aan educatie. Je wil graag Bijbelstudie met ze doen, maar ze kunnen vaak niet lezen. Ik leg dingen vaak uit aan de hand van een kinderbijbel waar veel plaatjes in staan. Ik kan zeggen dat je het doel alleen bereikt door dicht bij God te blijven. Daarnaast is het belangrijk om een relatie met ze op te bouwen. Door onze manier van leven kunnen we een voorbeeld voor ze zijn en de liefde van Jezus laten zien.”

Een levend getuigenis zijn van Jezus Christus, dat is altijd de focus van Aghi. Inmiddels is ze zelf een trainer geworden van de Project Philip trainers.