Scholenproject Bible League OekraïneLesmateriaal BL op scholen Oekraïne

Amersfoort – Vorig jaar financierde Bible League een uniek programma in Oekraïne. Het ging om een lesmethode over christelijke ethiek voor het basisonderwijs. Sinds de komst van dit programma zijn veel kinderen en hun leerkrachten op deze manier bereikt met het Evangelie.

“Hoge moraliteit en spiritualiteit. Alleen daarmee kunnen we de levens van kinderen beschermen tegen verloedering”, zegt Mikhail Prorokov, directeur van Bible League Oekraïne.

Na de machtswisseling in Oekraïne vorig jaar, verkeert het programma van Bible League in gevaar. De nieuwe president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, richt zich steeds meer naar de Oosters-Orthodoxe Kerk in Oekraïne, omdat die nu eenmaal de grootste kerkelijke gemeenschap is. Vorig jaar riep Bible League de mensen daarom op te bidden voor dit project. Op dit moment loopt het project nog steeds. “Daar zijn we dankbaar voor,” aldus directeur Jos Snoep. “We zien hierin dat God gebeden verhoort.”

Wally Kulakoff (directeur Bible League Oost-Europa): “De nieuwe regering van Oekraïne spreekt over vermindering en beperking van protestants-christelijke activiteiten. Vanuit die ontwikkeling zou voor protestantse invloed op staatsscholen geen plaats meer zijn. Het kan nog jaren duren voor deze populistische tendens in wetgeving wordt omgezet. Echter, de dreiging blijft. "

Op dit moment is de vraag naar christelijke ethiekcursussen op scholen in Oekraïne immens. Om die scholen te bereiken zijn 380.000 lespakketten nodig; tot dusver zijn er 75.000 gedrukt.