Op weg naar een betere toekomst

In een klein stenen gebouwtje staat een Bijbelstudie op het punt van beginnen. Het dorpje Moravë ligt tussen de velden rondom Berat, een historische plaats in Albanië.

Op het eerste gezicht lijkt het een rustig en stil dorpje, tussen de groene velden in het heuvelachtige landschap. Maar met regelmaat klinken er explosies van dynamiet vanuit de nabij gelegen steengroeve. De huisjes trillen op hun grondvesten en veel ruiten zijn gebarsten door de dreunen. Ook de Bijbelstudie wordt regelmatig verstoord. Maar er is niemand die klaagt, aangezien de steengroeve één van de weinige plekken is waar mensen in deze regio kunnen werken. Verder zijn er weinig kansen op de arbeidsmarkt voor de inwoners van dit dorp. Zoals op zoveel plaatsen hangt de Romabevolking onderaan de sociale ladder. In Moravë bestaat ongeveer de helft van de bevolking uit Roma’s. Het groepje jeugd dat de Bijbelstudie volgt, bestaat volledig uit Roma jongeren.

“De meeste van deze jongeren hebben geen opleiding gevolgd, waardoor ze zo goed als kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Net als velen uit hun familie zullen ze geld moeten verdienen met hun handen. Praktisch werk waar geen opleiding voor nodig is,” vertelt Andrea, de leider van de Bijbelstudiegroep.

“Het kost veel tijd om deze jongeren Bijbelstudie te geven. Sommigen kunnen lezen, anderen niet. We besteden veel tijd aan het uitleggen van moeilijke woorden. Ik hoop degene die nog niet kunnen lezen binnenkort te leren lezen en schrijven.”

Vandaag zijn er veel woorden die uitgelegd moeten worden. Jezus zegt in Mattheus 23:27: “Wee u, Schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u bent als de witgepleisterde graven, die vanbuiten wel mooi lijken, maar vanbinnen zijn ze vol doodsbeenderen en allerlei onreinheid.”

Woorden als huichelaars, Schriftgeleerden en Farizeeën vragen om uitleg. Andrea praat met de jongeren door over de betekenis van deze tekst. Ze luisteren aandachtig en maken aantekeningen.
“Veel van deze jongeren weten nog niets over het Woord van God. Ik kom zelf ook uit dit dorp en ben drie jaar geleden tot geloof gekomen. En ik ben dankbaar dat God me heeft gered.”

Geraakt door de liefde van God besluit Andrea naar een Bijbelschool te gaan. Eén van de projecten die hij nu doet, is Project Philip. Daarin nodigt hij jongeren uit om samen het Woord van God te bestuderen. Ze lezen samen wat er staat en praten er over door. Andrea legt ze, net als Filippus aan de kamerling, uit wat er staat en wat er bedoeld wordt.

De voorganger van Andrea werkt als coördinator van Project Philip in de regio. “Pastor Arthur zei dat ik in mijn dorp een Bijbelstudiegroep kon beginnen en daarbij het Project Philip materiaal mocht gebruiken. Dat sprak me meteen aan. Sinds mijn eerste jaar op de Bijbelschool leid ik in mijn vrije tijd de Bijbelstudiegroep aan de hand van Project Philip materiaal. Hierdoor leren de jongeren het Woord van God kennen en leren ze wie Jezus Christus is. We hebben het eerste studieboekje afgerond en gaan nu beginnen met het tweede.”

“Veel mensen in deze regio proberen het op eigen kracht. Ze denken dat ze het eeuwige leven kunnen verdienen door goed te leven. Maar iedereen heeft Jezus nodig. Hij is de enige weg naar God de Vader!”

Andrea vertelt dat hij sinds het begin van de Bijbelstudies veranderingen ziet bij de jongeren. “Ik heb de Bijbelschool bijna afgerond. Dan kan ik iedere dag Bijbelstudies geven en kunnen de jongeren nog meer leren uit het Woord van God.”