Werken in de achtertuin van de duivel

De tentakels van het Mexicaanse drugskartel Sinaloa verspreiden zich over Midden-Amerika. Met angstaanjagend geweld en druggerelateerde terreur breidt het kartel haar gebied steeds verder uit. Voor velen een reden om te vertrekken uit de omgeving, maar niet voor Joel Marques Alvarado. Sterker nog, het was voor hem juist de reden om naar het hart van Sinaloa toe te gaan. Het gebied wat door de leiders van het kartel wordt gezien als hun thuisbasis.

Joel Marques Alvarado is mentor van het Church Planter Training programma van Bible League in Mexico. Hij zet zich in om kerken te stichten in het gebied dat in bezit is en gecontroleerd wordt door ’s werelds grootste drugsbaron, Joaquin Guzman Loere, beter bekend als El Chapo. Volgens velen is het Sinaloa kartel de machtigste drugshandel organisatie ter wereld.

Er wordt gezegd dat Joel Alvarado zijn werk uitvoert in de ‘achtertuin van de duivel’. “Ik kreeg de mogelijkheid om mensen te gaan trainen in Sinaloa. Ik verwachtte er veel van, maar er was maar één iemand geïnteresseerd. Een man met het postuur van een bokser en een strafblad met de lengte van een rol behang. God had deze bekeerde oud-drugscrimineel een visie gegeven om kerken te stichten. Ik dacht nog: Dit wordt niks.” Zo begon Umberto Flores als enige deelnemer aan de Church Planter Training.

Tijdens het eerste jaar besteedde Joel veel tijd aan het bouwen van relaties in het gebied dat gebukt gaat onder het druggerelateerde geweld. Als hij niet in Sinaloa was gaf hij training in Guadalajara. “Toen ik een tijdje in Guadalajara was communiceerde Umberto niet meer met me. Daarom besloot ik naar hem toe te gaan. Bij aankomst begreep ik al snel waarom ik niks meer van hem hoorde. De kerk die hij had gesticht was explosief gegroeid en hij had het plan om nog twaalf kerken te stichten. Het liep geweldig en daarom had hij geen tijd meer om contact met mij op te nemen.”

Umberto voert Project Philip uit in de gestichte kerk en het aantal nieuwe gelovigen groeit enorm. Joel besluit om te helpen en gaat Church Planter Trainingen geven. In september zijn 12 deelnemers begonnen aan de training en inmiddels zijn er al zes nieuwe kerken gesticht.

In de twaalf jaar dat Joel dit werk doet heeft hij al meer dan 100 kerken geplant zien worden. De vraag wat Joel gaat doen als de twaalf kerken in Sinaloa zijn gesticht beantwoordt hij met een lach: “Ik blijf bewoon nieuwe kerken stichten en train anderen om dat ook te doen.”