Leestijd: 4 minuten

Voorganger Chinhamo bid tot God om getalenteerde mensen met een roeping in Zijn koninkrijk. “We zullen hen trainen en voorzien van de juiste tools voor evangelisatie en discipelschap.”

“Chitakai is ver van waar ik woon, wat uitdagingen voor mij met zich meebrengt.” Voorganger Chinhamo kan de plek niet bereiken met zijn kleine auto. Dus, om op tijd te zijn voor de zondagse dienst, vertrekt hij op zaterdag met het openbaar vervoer. “Dan kan ik zondag niet terugkeren omdat de dienst pas in de late namiddag eindigt. Ik kan pas maandagochtend terugkeren, maar het is absoluut de moeite waard.”

De behoefte aan een kerk was groot in Chitakai!

Voorganger Chinhamo heeft in januari 2024 de kerk in Chitakai gesticht. Daarvoor waren er helemaal geen kerken in het hele gebied. “De behoefte aan een kerk was groot in Chitakai. Toen ik daar kwam, begon ik met ongeveer 15 mensen, maar na de introductie van het Project Filippus Bijbelstudieprogramma, is de kerk opmerkelijk gegroeid. Vandaag heeft het in totaal 65 leden.”

Met behulp van Bijbels en studiematerialen die er zijn geleverd, zag voorganger Chinhamo een exponentiële groei in zijn kerk. “Project Filippus is een fantastisch project voor kerkgroei als het goed wordt toegepast op manieren die mensen begrijpen. De groei is zeer opvallend!” In het begin verzamelden voorganger Chinhamo en de 15 gemeenteleden zich in een hut die net genoeg ruimte bood voor iedereen. “Door Gods genade hebben we echter drie van deze hutten vol gekregen.”

Een gepassioneerde pastor

Voorganger Chinhamo is gepassioneerd over het leiden van de kerk in Chitakai. “Mijn rol is om toezicht te houden en mensen te helpen. Ik ga daarheen om voor de zieken te bidden, het Evangelie te delen en mensen in hun geloof te discipelen. Het is mijn verantwoordelijkheid en plicht om hen Gods Woord te leren.”

Wanneer voorganger Chinhamo aan zijn kerk in Chitakai denkt, komt Psalm 23 in hem op. “De gemeenschap is volledig afhankelijk van Christus, net zoals schapen afhankelijk zijn van de voorziening van de herder. De psalm zegt: ‘De Heer is mijn herder. Ik zal altijd alles hebben wat ik nodig heb.’ Telkens wanneer ik aan Chitakai denk, besef ik dat onze enige herder de Heer is, die in al onze behoeften voorziet.”

Mogelijkheden om uit te breiden

Naast het hoeden van de kudde van Chitakai, ziet voorganger Chinhamo grote mogelijkheden om de bediening in het gebied uit te breiden. “Door Gods genade hebben we een ontmoeting gehad met het hoofd van de plaatselijke basisschool. Ik zag de vreugde oplichten op zijn gezicht toen ik Project Filippus met hem besprak.”

Binnenkort zal voorganger Chinhamo het programma introduceren op de school, die meer dan 500 leerlingen heeft.  Daarnaast heeft het dorpshoofd van Chitakai voorganger Chinhamo een plek dicht bij de school gegeven om een kerk te bouwen. Het is een centrale locatie, waardoor de voorganger de hele gemeenschap kan bereiken. “Ik wens dat we tegen het einde van het jaar een onderkomen hebben gebouwd om de gelovigen te huisvesten die samenkomen en God zoeken op deze plek.”

Niet in staat een Bijbel te kopen

Vanwege armoedige omstandigheden kunnen de mensen in Chitakai zich geen Bijbels veroorloven. Als hun kerkleider was ik de enige die een Bijbel bezat, totdat ze Bijbels ontvingen vanuit Bible League. Een ander sociaal kenmerk van Chitakai is het gebrek aan goed onderwijs. “Velen hebben nooit school bezocht en sommigen zijn nu oud en kunnen het geschreven Woord van God niet lezen of begrijpen.”

Bible League heeft Audio Bijbels geleverd om aan hun specifieke behoeften te voldoen, die voorganger Chinhamo met dankbaarheid heeft gebruikt. “Degenen die Audio Bijbels ontvingen, waardeerden ze oprecht. Ze hoeven nu alleen maar op een knop te drukken om het Woord te horen.”

Te midden van de dagelijkse moeilijkheden accepteerde de gemeenschap van Chitakai Gods Woord als een kostbare bron van hoop en moed. “Ze waren zo blij om hun eerste Bijbel te ontvangen toen ze Jezus Christus leerde kennen. “Onze kerk is ook een baken van licht geworden in een gemeenschap die helemaal geen kerken had. Het Woord van God verspreidt zich als een lopend vuurtje in Chitakai!”

Help je mee?

De Heer laat Zijn Kerk in Chitakai groeien en roept lokale leiders op om nieuwe gelovigen te hoeden in de groene weiden van Gods Woord. Met jouw gebeden en steun help je leiders zoals voorganger Chinhamo uit te rusten.  “Jouw hulp maakt ons werk makkelijker,” verteld voorganger Chinhamo. “De missie om het Evangelie van Christus te verspreiden is veel sneller gevorderd. Hiervoor moge de Heer jullie allen blijven zegenen.” Help je mee om het Evangelie nog verder te verspreiden?