Verspreid het Evangelie

Leestijd: 4 minuten

Ondanks haar beperking deelt Lorijane vol overgave het Evangelie

Afgelopen juni heb je in ons magazine kunnen lezen over Lorijane Malapad uit de Filipijnen. Deze gedreven Filippus werd geboren zonder rechteronderbeen, maar zet zich desondanks vol overgave in om het Evangelie te verspreiden op het Filipijnse eiland Mindanao. Daarbij trotseert ze bergachtige gebieden met soms modderige wegen. Ze gaat op weg, letterlijk met vallen en opstaan.

Lorijane, geboren zonder rechteronderbeen, is van jongs af aan door iedereen in haar omgeving gepest. In haar jeugd ervaart ze vooral pijn en verdriet. “Als er een God is, dan heb ik één vraag voor Hem: Waarom heeft U mij zo gemaakt?” Wanneer haar ouders scheiden valt het gezin uit elkaar. Lorijane blijft bij haar vader wonen, maar die begint zijn verdriet te verdrinken. Soms is hij zo dronken dat hij niet meer naar huis kan lopen. Lorijane slaapt daardoor vaak alleen in huis en weet niet hoe het verder moet.

Bekijk hieronder haar verhaal (mocht de video niet te bekijken zijn, klik dan op deze link):

Benzine drinken

Wanneer ze in de spiegel kijkt, is het enige dat ze ziet een meisje dat een been mist. Ze haat haar eigen lichaam en heeft veel verdriet door het onophoudelijke gepest en de scheiding van haar ouders. Ten einde raad drinkt Lorijane benzine en snijdt ze haar polsen door, om zo een einde aan haar leven te maken. Gelukkig overleeft ze haar diverse pogingen. Wanneer een dominee uit de buurt bij hen thuiskomt, wil haar vader niet naar hem luisteren. Wel laat de dominee een Bijbel achter, maar Lorijane mag deze van haar vader beslist niet lezen.

Betrapt

Uit nieuwsgierigheid naar wat haar vader verborgen wil houden, leest Lorijane stiekem in de Bijbel als haar vader van huis is. Op een dag betrapt hij haar. “Hij sloeg me zo hard in mijn gezicht, dat ik de Bijbel een tijd lang niet meer durfde te lezen.” Toch wint haar nieuwsgierigheid het van haar angst en stiekem begint ze opnieuw te lezen. Ze blijft de Bijbel bestuderen en besluit een kerk te bezoeken, omdat ze meer wil leren. De gemeente verwelkomt haar hartelijk. Ze mag zelfs bij de kerk komen wonen en groeit daar verder op.

Zend mij Heere

In de kerk leert Lorijane meer over Jezus Christus en over de liefde van God de Vader. Ze komt tot geloof. In Psalm 139 ontdekt ze, dat ze ontzagwekkend wonderlijk gemaakt is. Meer en meer accepteert ze haar lichaam. Haar boosheid en pijn verdwijnen en ze vindt rust in de liefde van de Vader. Wanneer de dominee preekt uit Jesaja 6 wordt de vraag gesteld: “Wie zal ik zenden?” Lorijane breekt en vraagt huilend: “Zend mij Heere”. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Overeind krabbelen

Lorijane start met Project Filippus. Haar getuigenis en inzet maken diepe indruk op de mensen uit haar gemeenschap. Ze leidt Bijbelstudies in Wao, één van de armste steden van het eiland Mindanao. In haar eigen gemeenschap heeft ze meer dan vijftig Bijbelstudiegroepen opgezet. Het vult haar hele leven. Zes dagen per week loopt ze van huis tot huis om mensen over Jezus te vertellen. Eenvoudig is het niet, want ze moet over onverharde wegen. Wanneer het heeft geregend, zijn deze glad en moeilijk begaanbaar, helemaal met maar één been. Vaak vraagt Lorijane vrienden om mee te gaan en haar te begeleiden. Wanneer ze valt, krabbelt ze overeind en gaat door. Door om het Evangelie naar mensen te brengen die het nog niet kennen.

Gedreven

Lorijane heeft inmiddels honderden mensen bereikt met het Evangelie. Haar getuigenis, doorzettingsvermogen en gedrevenheid maken diepe indruk. Ook anderen willen getraind worden om net als zij het Woord van God verder te verspreiden. “Het is mijn wens dat meer mensen tot geloof komen, dat ze Jezus gaan dienen. Ik hoop ook dat meer kinderen tot geloof komen en Hem gaan dienen. Ik hoop en bid dat God mijn bediening en onze kerk wil zegenen.” Help je Lorijane mee om nog meer mensen, waaronder kinderen, te bereiken?

Ja, ik help mee om het Evangelie nog verder te verspreiden!