Leestijd: 4 minuten

Elson is 31 jaar en woont in een kleine stad, genaamd Pogradec in Albanië. Samen met Macedonië delen ze een prachtig meer; het Ohridmeer. Hun zomers zijn erg fijn en levendig, maar de winters zijn hard en winderig. Zijn familie heeft een moslimachtergrond, maar ze praktiseerden dit niet en gingen nooit bidden in een moskee.

Niet geïnteresseerd in God

Elson heeft veel vrienden die toegewijd moslim zijn. Zijn moeder begon vijfentwintig jaar geleden te werken bij een christelijke organisatie als schoonmaakster en keukenhulp en maakte eten klaar voor de kinderen in de dorpen. Na enige jaren hoorde hij zijn moeder praten over Jezus, de Bijbel en bidden, maar hij schonk er geen aandacht aan. Hij was totaal niet geïnteresseerd in God.

Trots en agressie

“Mijn vader en zijn familie waren populair en invloedrijk in onze stad en ik had voordeel van die positie en werd trots en agressief; creëerde problemen voor de mensen en mijn familie. Ik werd vele malen gearresteerd vanwege agressie, roekeloos rijden, ontsnapping uit de rechtbank en stelen. Ik werd er zo één bij wie je niet in de buurt wilt zijn.”

God had andere plannen

Op een keer werd Elson zeven keer gestoken en voor dood op straat achter gelaten, maar God had andere plannen. Een andere keer kreeg hij tijdens een gevecht een snee in zijn hoofd en de bloeding kostte hem bijna het leven. Weer had God andere plannen. Hij verliet Albanië voor zes jaar en emigreerde naar Duitsland. Overdag werkte hij in een constructiebedrijf en ’s nachts verkocht hij drugs en besteedde al zijn geld aan vrouwen en alcohol.

Verslaafd en gearresteerd

Elson werd verslaafd aan alcohol, werd gearresteerd en bracht drie jaar door in een Duitse gevangenis. Nadat hij zijn vrijheid terug kreeg, ging hij onder een valse naam terug naar Duitsland in de hoop om op een gemakkelijke manier wat meer geld te verdienen om de zaken op orde te brengen met zijn familie, zijn jonge vrouw en hun pasgeboren zoon. Toch was het niet gemakkelijk en het lukte hem niet. Daarom besloot hij voor enige tijd terug te keren naar Albanië en het later te proberen.

Op een nacht, toen hij met een vriend was, begonnen ze te drinken en als een gek te rijden. De politie probeerde hun te stoppen, maar ze bleven doorrijden. Toen ze hun arresteerden verzette hij zich en probeerde te ontsnappen, maar deze keer werd een speciaal team opgeroepen en hielden ze hem aan. Hij werd veroordeeld tot vier maanden huisarrest en een rijverbod voor een jaar.

Van hopeloos en bevreesd naar vrede

“Ik was hopeloos en als nooit tevoren bevreesd voor de toekomst van mijn jonge gezin.  Die nacht kwam de predikant van mijn moeder haar bezoeken en proviand brengen voor mijn gezin. Hij bad voor mij en ik voelde vrede en hoop. We begonnen eens per week een boekje te bestuderen dat heette: Wie is God?”

“Op een dag kwam hij en vertelde mij dat ik toestemming had van de politie om naar de kerkdienst te gaan. Naar de kerk gaan gaf mij een mengeling van gevoelens, aangezien ik nooit om God gaf. Toch bracht Hij een vrede die ik nooit had en kwam om mij uit mijn gevangenis op te halen. Die dag, na de dienst, gaf ik mijn leven aan Christus.”

Bijbelstudie Project Filippus

Toen Elson de Bijbelstudies van Project Filippus voltooid had, gaf de predikant hem een volledige Bijbel en vertelde hem dat het een gift was van mensen die hem liefhadden en voor hem baden. Hij begon het Evangelie van Johannes te lezen. Iedere keer als hij de geschiedenis van Jezus las herinnerde hij zich de woorden die zijn moeder al die jaren daarvoor met hem deelde.

“Ik begreep Gods plan voor mij; Hij kwam om mij lief te hebben en me te redden, niet om mij te veroordelen. Toen ik de kerk bezocht zag ik dat het gebouw behoefte had aan veel onderhoud; daarom bood ik mijn hulp aan. Blij met mijn werk bood de predikant mij een parttime onderhoudsbaan aan.”

Gelukkiger en meer voldoening ondanks de strijd

Iedere dag probeert Elson met zijn handen God te dienen en iedere week neemt hij deel aan de Bijbelstudie en dankt hij God in hun kerk. “Wat mij betreft, is iedere dag een strijd; ik heb nog veel genade nodig, omdat ik nog heb te strijden met mijn trots en de alcohol, maar ik ben niet alleen. Mijn vrienden dagen me nog uit om de andere weg te nemen, maar ik ken nu de juiste weg. Mijn gezin is gelukkiger; ik ben gelukkiger en heb meer voldoening. Mijn nieuwe taak is te zorgen dat mijn God en de kerk die mij verwelkomd heeft trots op mij kan zijn.”

“Bid voor mijn vrouw en mij. We moeten nog veel leren en groeien in God, maar ik geloof dat Gods plannen groter zijn dan ik ooit kan denken. Bedankt voor jouw zorg om het Woord van Liefde tot mij te brengen, het Woord dat hoop bracht en een toekomst voor een gebroken mens als ik. God zegene je!”

Help je mee?

Elson kwam in aanraking met drank en drugs, was trots en agressief en werd meerdere malen gearresteerd. Maar dan komt hij in aanraking met de Bijbelstudies van Project Filippus. Hij leert God en Zijn genade kennen. Hij komt tot geloof en ontdekt wat de juiste weg is. Hij en zijn gezin zijn gelukkiger. Hij wil zijn leven veranderen, omdat hij nu weet dat het ook anders kan. Help je mee om meer mensen zoals Elson in Albanië te bereiken met het Evangelie? Zodat ook zij hoop krijgen voor de toekomst en misschien ook uit een gebroken leven worden gehaald?

Ja, ik help mee!