Leestijd: 2 minuten

Yakov werd in 1965 geboren in Artsakh, een regio tussen Armenië en Azerbeidzjan. Zijn grootvader, die vocht in de Eerste Wereldoorlog, ontsnapte aan de Armeense genocide in Oost-Turkije en vestigde zich in Artsakh. Yakovs vader was een Sovjetsoldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gebonden aan een rolstoel

Na de val van de Sovjet-Unie, werd Artsakh een deel van Azerbeidzjan. De etnisch Armeense meerderheid accepteerde dat niet en er brak een nieuwe oorlog uit. Deze keer was Yakov degene die soldaat werd.

Tijdens een gevecht verloor Yakov zijn beide benen toen een mijn ontplofte. “Op mijn 27ste was ik gebonden aan een rolstoel. In de herfst van 2020 viel Azerbeidzjan Artsakh aan en doodde veel Armeniërs. We moesten vluchten naar Armenië, waar we onderdak vonden in een stad genaamd Abovyan.” Yakovs familie verloor alles wat ze hadden, inclusief hun hoop. Yakov was één en al bitterheid.

‘De Heer is mijn licht en mijn heil, voor wie zou ik vrezen?’
(Psalm 27:1)

Ontmoeting met pastor Vardan

Pastor Vardan van Bible League Armenië zette een bediening op om voedsel en kleding te verstrekken aan de vluchtelingen uit Artsakh. Hij bezocht ook Yakov en zijn familie. “Broeder Vardan was zo aardig voor ons. Zijn houding deed me denken dat hij een echt kind van God was. Hij troostte ons ook met het Woord van God.”

Yakov, die tot de orthodoxe kerk behoorde, besefte dat hij niet diep geworteld was in het christelijk geloof. “Vardan wekte een honger in mij om alles over de Bijbel te weten. Toen ik naar hem luisterde en hij het Evangelie verkondigde, kwam er hoop en vrede in mijn hart. Al snel besloot ik mijn leven aan Jezus Christus te geven.”

Een eigen Bijbel

Pastor Vardan gaf Yakov een Bijbel, die hij dagelijks leest. “Gods Woord geneest mijn gebroken hart. Psalm 27:1 betekent veel voor mij: ‘De Heer is mijn licht en mijn heil, voor wie zou ik vrezen?’

Uitgerust met de Bijbel wil Yakov nu het Evangelie brengen aan andere vluchtelingen uit Artsakh. “Ik wil de hoop die ik in Jezus Christus heb ontvangen met hen delen. Ik kan het niet voor mezelf houden.”

Help je mee?

Yakov verliest zijn beiden benen tijdens de oorlog en in 2020 verliest Yakovs familie alles wat ze hadden inclusief hun hoop. Yakov was één en al bitterheid. Ze vluchten naar Armenië en daar ontmoet hij pastor Vardan die hen troost met het Woord van God. Yakov wil alles weten over de Bijbel en geeft zijn leven aan Jezus Christus. Nu wil hij het Evangelie delen met andere vluchtelingen. Help je mee om het Evangelie in Armenië verder te verspreiden?

Ja, ik help mee!