Leestijd: 2 minuten

In een lokale kerk in Mozambique volgen gemotiveerde deelnemers de training tot gemeentestichter. Zo ook de gebroeders Timbe. Ze willen gehoor geven aan hun roeping, net als de anderen in de groep. Toch is er iets dat Jose en Jeremias onderscheidt van de rest. Beide broers zijn namelijk blind geboren. Die beperking weerhoudt hen er echter niet van God te dienen. Na hun training als Filippus volgen ze nu de Gemeentestichter Training.

Leren leiden en besturen

Jose Timbe leidt in Xichongue een gemeente die recent gesticht is. “Ik heb al veel geleerd in de training, zoals zorg dragen voor gemeenteleden, goed besturen en zorgen voor een goede administratie. Ook heb ik twee gebedsgroepen opgestart.” In totaal begeleidt Jose nu 76 volwassenen en 92 jongeren. “Ik ben dankbaar voor mensen die mij helpen. Zo zijn er mensen die de Bijbel aan me voorlezen.

Ook tijdens de Gemeentestichter Training luister ik goed naar wat er gezegd wordt. Zo maak ik me de theorie eigen. Ik prijs God voor Zijn oneindige liefde en voor de mensen die mij helpen bij mijn geestelijke groei. Zo kan ik anderen weer bij helpen. Ook de audiobijbel die ik van Bible League kreeg is een grote zegen. Daarmee ben ik zelfstandiger in het horen van Gods Woord.”

Blind, maar niet beperkt

Zijn jongere broer Jeremias leidt ook een nieuw gestichte gemeente. “Ik heb in Mahochane een gemeente gesticht, waar nu 15 mensen komen, die ik allemaal heb bereikt met het Evangelie. Ik ben erg dankbaar voor de Gemeentestichter Training. Het is geweldig dat ik toegerust word om mijn roeping te volgen, me verder kan ontwikkelen en dat mijn beperking me niet belemmert.” Jeremias verdient een schamel inkomen met het maken en verkopen van matten. “Mijn neef helpt me regelmatig om materiaal in te kopen, maar het is fijn om niet altijd van anderen afhankelijk te zijn. Daarom ben ik blij met de audiobijbel van Bible League, omdat ik zo zelf toegang heb tot de Bijbel. Ik wil iedereen graag aanmoedigen om te doen wat God van je vraagt, zonder je te laten belemmeren door eventuele beperkingen die we hebben.”

Help je mee?

De inspirerende verhalen van Jose en Jeremias Timbe laten zien dat de kracht van het Evangelie geen grenzen kent, ook niet in fysieke beperkingen. Hun toewijding aan God en hun vastberadenheid om Zijn woord te verspreiden, ondanks de obstakels die ze hebben overwonnen, is een bron van inspiratie. Help je mee om het Evangelie in Mozambique nog verder te verspreiden?