Leestijd: 3 minuten

Haïti is al maandenlang een veelbesproken onderwerp in de nieuwsmedia. De president is vermoord. Het land werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Geweld en criminaliteit domineren de krantenkoppen. En de partners van Bible League in het gebied blijven niet gespaard van de problemen – onlangs is een voorganger van een kerk die partner is van Bible League ontvoerd, en er heeft zich een schietincident voorgedaan in een andere partnerkerk. Ondanks dat de situatie in Haïti schijnbaar hopeloos donker is, blijft God Zijn licht schijnen.

Uitdagingen en overleven

Vanwege de politieke situatie wordt het leven in Haïti steeds moeilijker. Bilda, directeur van Bible League Haïti, vertelde dat veel inwoners bezorgd zijn en geen hoop meer zien voor de toekomst. Het geweld neemt alleen maar toe.

“Het is voor de medewerkers in de bediening moeilijk om hun werk voort te zetten. Ze doen dit met gevaar voor hun eigen leven. Als mijn vrouw of ik de deur uitgaat, weten we gewoon niet of dit onze laatste dag zal zijn.
Waar we in Haïti tegenaan lopen is het gebrek aan een effectief bestuur. Er is beperkte aandacht voor de inwoners. We zijn nog steeds aan het herbouwen na de aardbeving, maar de huizen worden weer op dezelfde manier gebouwd. Onlangs was er weer een aardbeving en raakten mensen weer hun huis kwijt.”

Vluchten en alles achterlaten

Het geweld dat door gewapende bendes wordt veroorzaakt, heeft een ondraaglijk niveau bereikt. Huizen in verschillende gemeenschappen zijn in brand gestoken of vernield. Veel inwoners, inclusief enkele van onze partners (gemeentestichters, voorgangers, Filippussen, alfabetiseringscursisten, enz.), hebben moeten vluchten om in leven te blijven. Helaas hadden ze geen plek om naartoe te gaan. Ze hebben hun huizen en bezittingen moeten achterlaten en hebben nu niets meer. Ze worden nu opgevangen in onder andere scholen en kerken.

Andere gemeenschappen worden nu ook gewaarschuwd (waar ook partners van Bible League wonen) dat zwaarbewapende bendes op elk moment kunnen binnenvallen. De inwoners zijn doodsbang.

Vastberadenheid en de kracht van het Evangelie

Ondanks de situatie in Haïti blijven de partners zich inzetten om het Evangelie te verspreiden. De honger is groot, want ze zien geen andere hoop meer in hun situatie. Ze staan open voor het Evangelie, omdat dit hun hoop geeft. Zo hebben het afgelopen jaar nog meer mensen Jezus Christus leren kennen. En dit was mede te danken aan de vastberadenheid van de Filippussen en Gemeentestichters, die zelfs hun eigen leven op het spel zetten voor dit werk. Als we ze vragen waarom ze dit blijven doen, dan zeggen ze: “Omdat het Evangelie niet vertellen, nog erger is. Dan gaat er iemand verloren.” Laten we Haïti in onze gebeden meenemen en bidden voor een ommekeer in dit land. En laten we bidden voor bescherming van alle inwoners en wijsheid voor de overheid.

Help je mee?

In Haïti worden de inwoners geconfronteerd met ernstige politieke en gewelddadige uitdagingen. Bible League Haïti en haar partners zetten zich ondanks de risico’s in om het Evangelie te verspreiden, aangezien mensen de hoop vinden in het geloof. Velen hebben hun huizen moeten ontvluchten vanwege gewapende bendes, maar ze blijven vastberaden om de boodschap van Jezus Christus te delen, ondanks de gevaren. Help je mee om het Evangelie nog verder te verspreiden in Haïti?