Leestijd: 4 minuten

Pastor Bunju leidt de ‘Friends of Grace Church’ in het district Ngao in Thailand. Hij is geboren op 16km afstand van deze kerk. Zou je dan geloven dat hij vroeger een boeddhistische priester was? Hij leerde Jezus Christus pas kennen toen hij in Bangkok was met zijn oudere zus die Jezus Christus al kende voordat pastor Bunju Hem leerde kennen.

Verbale en sociale vervolging

Zijn zus deelde geduldig de liefde van Jezus met haar broer. Ze opende zijn ogen voor de waarheid en sindsdien heeft God zijn leven veranderd. Maar deze verandering gebeurde niet zonder een aantal uitdagingen. Toen hij christen werd, ervaarde hij verbale en sociale vervolging van sommige van zijn familieleden en buren.

Bepaalde familieleden besloten om zijn bestaan te ontkennen. Ze beledigde en bespotte hem niet alleen; ze gaven aan om nooit meer met hem te willen praten. Ook niet als ze hem tegenkwamen tijdens speciale gelegenheden.

Bijbelstudie Project Filippus

Pastor Bunju ging naar het Phayao Christian seminar waar ds. Narong ook les gaf. Hem ontmoeten maakte allemaal deel uit van Gods plan. Want het was ds. Narong die de Bible League aan hem voorstelde.

Hij volgt de Bijbelstudie Project Philippus en leert hoe hij zijn bediening kan vervullen door middel van lesgeven. Hij ging, samen met andere leiders van zijn kerk, naar deze Bijbelstudie.

Discipelschap

“We hebben zoveel kennis opgedaan die ons toerustte om Gods Woord doeltreffender te verspreiden. Vroeger had onze kerk alleen materiaal voor Evangelisatie. Maar met Bible League hebben we nu ook de hulpmiddelen voor discipelschap. Van daaruit zou het alleen maar ten goede veranderen. Voorheen deden alleen mijn vrouw en ik de bediening voor onze kerk. Maar nu nemen steeds meer kerkleden deel aan de Bijbelstudie, allemaal oprecht geïnspireerd om beter toegerust te zijn in de bediening.”

Verspreiding Gods Woord ondanks taalbarrière

Pastor Bunju heeft momenteel een bediening in de bergen bij 2 stammen die geen Thaise taal spreken. Maar hij dankt God dat hij ze op de één of andere manier kon begrijpen. Ondanks de taalbarrière slagen ze er nog steeds in om samen te communiceren en het Woord van God te bestuderen. Daarom gelooft hij dat het Woord van God wereldwijd kan verspreid kan worden.

Een eigen radiostation

Zijn visie is dat meer van hun leden zich aansluiten bij Project Philippus. Als er meer bekwame werkers voor Christus zijn, kunnen ze het Evangelie verspreiden naar een groter gebied rond het district Ngao en mogelijk de hele provincie Lampang evangeliseren.

Vorig jaar kwam er een antwoord op zijn visie – hij bouwde ‘Mountain Ministry’,  zijn eigen radiostation in hun kerkgebouw. Hij wilde dat iedereen het Woord van God zou horen. Hij wilde pionieren in het spelen van gospelmuziek in het noordoosten van Thailand. Hij was van plan om contact te leggen met andere christelijke radiostations, zodat ze hun leringen en geweldige ideeën konden delen. “Ik wilde dat Bible League deel zou uitmaken van de radioprogramma’s die ik van plan was uit te zenden. Elke aanpak die kon helpen het Woord van God te verspreiden, was welkom in mijn radiostation.”

Vergunningsaanvraag radiostation

Toen Pastor Bunju de vergunning aanvroeg, had hij duidelijk zijn intentie uitgesproken om het Evangelie te verspreiden, ook al wordt het christendom niet echt geaccepteerd door de meeste mensen in de regering. Hij stelde als doel om geen advertenties te hebben, zodat zijn radiostation alleen van Gods voorziening zou leven. Hij gaf zelfs zijn geplande uitzendtijd op – tussen 8 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Dit was strategisch omdat Thaise mensen rond 19.00 uur verslaafd zijn aan soap series.

Hij weet dit omdat, afgezien van het Evangelie, zijn andere passie het bestuderen van de menselijke cultuur en gedrag is. Dit was de reden waarom hij ook educatieve- en gezondheidsprogramma’s in zijn radiostation wilde opnemen.

Vraag om gebed

Helaas, 2 dagen nadat zijn radiostation was gelanceerd, kwam het leger en beval dat hij moest stoppen met uitzenden. Zonder reden werd zijn radiostation stilgelegd. Nu ze een nieuwe regering hebben, stuurt pastor Bunju een petitie om zijn ‘Mountain Ministry’ te heropenen.

“Bid je met ons mee? Bid ook voor ons plan om een nieuw kerkgebouw te bouwen. Eentje die in ons dorp goed te zien is. Eentje die voor iedereen gastvrij kan zijn.

Ten slotte hebben we jullie gebed nodig zodat we geheiligd kunnen worden met time management. De boeren in ons dorp staan de hele dag op het land. Het is moeilijk om hen uit te nodigen voor Bijbelstudie of om onze kerk te bezoeken, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven kostbare tijd te verliezen die ze liever op het land doorbrengen. We moeten hen aanmoedigen om meer tijd te besteden aan het bestuderen van het Woord van God.”

Help je mee?

Pastor Bunju heeft via zijn zus Jezus Christus leren kennen en nadat hij een seminar bezoekt komt hij in aanraking met Project Filippus. Hij volgt de Bijbelstudie en momenteel leidt hij een kerk in het district Ngao in Thailand. Hij traint nu andere kerkleden zodat zij beter toegerust worden in het verspreiden van Gods Woord. Ondanks vervolging van zijn eigen familie en de tegenwerkingen van de regering blijft hij doorgaan in zijn missie. Help jij mee om in Azië het Evangelie verder te verspreiden?

Ja, ik help mee!