Leestijd: 8 minuten

Rayhan is opgegroeid in een gesloten land in het Midden-Oosten* met een islamitische achtergrond, maar hij gelooft niet in de boodschap van de islam. In zijn geval is het eerder een nationaliteit dan een religieuze overtuiging.

*wegens veiligheidsredenen noemen we geen landen

Een eerste droom

Rayhan was 13 jaar oud. Hij wilde altijd dat zijn leven anders zou zijn. Hij beoefende magie, omdat zijn familie zich bezighield met hekserij en tovenarij.

Op een nacht had Rayhan een droom waarin hij met moeite een zeer hoge berg aan het beklimmen was. Toen hij de top bereikte, was daar een groot groen gebied. Daar zag hij een persoon in een oude beige jurk met een groep mensen. Een kleine storm stak op, waarbij die persoon steeds mensen twee aan twee uitzond en hen op de schouders klopte.

“Van binnen besefte ik me dat die persoon, gekleed in oude kleren, Jezus Christus was. Alsof ik Hem in het verleden al een keer ontmoet had. Toen ik wakker werd, wist ik niet dat deze droom verband hield met wat er in de Bijbel is gebeurd, toen Jezus zijn discipelen twee aan twee uitzond.

Een tweede droom

Op een middag is Rayhan moe en gaat op bed liggen om wat te rusten. Zodra zijn hoofd het kussen raakte, zag hij een groot hoofd. Heel mooi, glanzend wit en het schitterde als de zon. Vele lichtstralen kwamen uit dat gezicht en drongen zijn lichaam en gezicht binnen. “Hij begon tegen me te praten, maar niet in een taal die ik begreep. Ik was me ervan bewust dat het een toespraak was gericht aan mij, maar ik begreep niet wat hij wilde zeggen. Toch voelde ik kracht, troost, plezier en bemoediging.

Illusies?

“Kort na deze tweede droom begon ik te denken dat deze woorden illusies waren. Ik sloot voor een moment mijn ogen en ik bevond me op het dak van het huis. Ik zei tegen mezelf:  ‘Wat doe ik  hier?’
Ik schrok van wat ik zag. Hij was heel, heel dicht bij me, ongeveer drie meter, en plotseling begon Hij  naar me toe te komen. Ik werd meteen wakker.”

Op zoek naar Christus

Dat was de derde keer dat Jezus in dezelfde vorm aan Rayhan verscheen. Vanaf toen begon hij Hem te zoeken en ernaar te vragen. In die tijd had hij geen telefoon, dus zocht hij overal in kranten of op televisie naar iets wat met Jezus Christus te maken had, maar hij vond het nooit. 

Na een lange periode van doorzetten en onderzoek, bezocht één van zijn familieleden hem. Rayhan was toen ongeveer 19 of 20 jaar oud. “Zijn naam is Shiar, hij is de neef van mijn vader. Terwijl hij met iemand op kantoor aan het praten was, zag ik dat hij een klein boekje in zijn hand had.  Nieuwsgierigheid bewoog me om hem te vragen dit boekje eens te bekijken, maar hij aarzelde eerst. De titel van het boekje was ‘Een boek en een beslissing’.

Een boek en een beslissing

Ondanks de aarzeling van zijn neef Shiar begon Rayhan het te lezen en vroeg hem of hij dit boek mocht hebben. Hij stemde toe. Hij had er veel, omdat hij  in een drukkerij werkte. Hij had het boek gedrukt omdat het niet aan de islam was gekoppeld.

“Nadat ik het boek meerdere keren had gelezen, kreeg ik het idee om contact op te nemen met de mensen die dergelijke boeken publiceerden. Ik vroeg hen of ik exemplaren van andere boeken kon krijgen, omdat ik in het boekje had gelezen dat je meer gratis boeken kon krijgen. Ze stuurden me wat boeken toe en films over Jezus Christus.”

Collectie aan Bijbels en boeken

“We hebben lang gecorrespondeerd. Ik verzamelde een grote collectie aan Bijbels en boeken over het christelijk geloof. Zonder de meeste zelf te hebben gelezen, heb ik die boeken onder willekeurige mensen uitgedeeld. Sommigen van hen begonnen me vragen te stellen over de Bijbel. Maar om die vragen te beantwoorden, moest ik die boeken zelf gaan lezen.” Op dat moment had Rayhan Jezus Christus nog niet als Verlosser aangenomen. Tijdens het lezen begon hij God te vragen of Hij er was en of Hij van hem hield. Rayhan wilde dat hij bij Hem was. In eerste instantie kreeg hij geen antwoord.

Het eerste telefoontje

“Ik begon de Heer om een teken te vragen en zei: ‘Als een specifieke persoon me nu roept, zal ik er zeker van zijn dat U me hoort. ‘Zodra ik klaar was met mijn gebed, ging de telefoon en die specifieke persoon belde me op! Ik was geschrokken, bang en verward. Ik vroeg hem wat de reden voor zijn telefoontje was. Hij zei: ‘Niets bijzonders, ik wilde je alleen maar bemoedigen.’ Ik was zo in de war. Ik ging naar beneden en zag mijn familie en probeerde alles te vergeten wat er gebeurd was vanwege angst.”

Het tweede telefoontje

“Na een paar dagen zei ik weer tegen de Heer: ‘Het kan toeval zijn dat deze persoon mij destijds belde. Vanmiddag, als hij me weer belt, zal ik me aannemen dat U God bent en dat U wilt dat ik Uw zoon ben. ‘Ik legde mijn telefoon voor me op de trap, begon te wachten en keek zonder enige beweging naar de telefoon. Toen de aangegeven tijd aanbrak, ging de telefoon en opnieuw voelde ik intense angst en paniek. Ik rende weg en liet de telefoon achter.”

Het derde telefoontje

Omdat ik ooit ben bezig was geweest met magie en tovenarij, dacht ik dat dit gebeurde vanwege elfen of demonen. ’s Avonds ging ik rustig naar boven en sprak weer met de Heer. Voor de derde keer vroeg ik Hem hetzelfde verzoek en ik zei: ‘Deze keer zal het de laatste keer zijn! ‘Dus ik heb de tijd en de persoon genoemd zoals voorheen.

De telefoon ging, het was weer dezelfde persoon. Op dat moment kreeg ik spijt van wat ik deed en omdat ik de Heer niet geloofde. Hoe heeft Hij mij gedragen en mijn intense domheid gedragen! Ik huilde intens omdat ik Hem zo wantrouwde.

Het begin van de wandel

“Dat was het begin van mijn wandel met de Heer. Ik ging naar de kerk, vastbesloten om Hem te dienen. Ik ben groeide in het geloof tot het punt dat ik assistent van de dominee werd. Ik besloot in mijn land te blijven, zelfs tijdens de oorlog en de toetreding van de islamistische groeperingen. Ik zou niet vluchten, maar hier blijven om de Heer te dienen.”

Ontvoering en bedreiging

“Op een dag werd ik ontvoerd door een militante moslimgroepering. Ze kwamen erachter dat ik een ex-moslim was, omdat ik drie maanden eerder met enkele moslimprofessoren had gesproken. Ik wist niet dat ze deel uitmaakten van de militante groep. Ik kreeg veel dreigberichten van hen. Dus ik verhuisde.

Toen zetten ze een val voor me. Een moslimman die ik ken, vroeg me om iemand een paspoort te bezorgen. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming, zag ik twee auto’s vol moslimmannen die machinegeweren vasthielden. Ze zeiden: ‘Je hebt de profeet van de islam beledigd’, en begonnen me te slaan, waaronder ook op mijn hoofd. Ze namen me mee in de auto naar een appartement waar ze me op het hoofd bleven slaan tot ik niet meer op mijn benen kon staan. Ik voelde dat ik een hersenschudding had, maar ze gingen door. Ook plaatste ze brandende kolen op mijn achterhoofd. Toen namen ze me mee naar een andere plek en dwongen me om wat papieren te ondertekenen.”

Opnieuw dreigingen

“Ik herinnerde me het vers uit Mattheüs 5: ‘Mensen zullen je beledigen en kwetsen. Ze zullen liegen en allerlei slechte dingen over jullie zeggen omdat jullie Mij volgen. Maar als ze dat doen, weet dan dat grote zegeningen van jou zijn.

“Ze lieten me achter op straat en zeiden dat ik niemand moest vertellen wat er was gebeurd. Daarna verdwenen ze. Vanwege mijn verwondingen liep ik langzaam naar huis. Mijn huisgenoot schrok toen hij me in deze toestand aantrof. Ik bleef een maand thuis en herstelde van alle verwondingen die ik had. Ik probeerde geheim te houden wat er was gebeurd. Toen de pastoor echter op bezoek kwam en hoorde wat er gebeurd was, belde hij  de politie. Daarna begon ik weer nieuwe bedreigende berichten te ontvangen. Toen verliet ik mijn gebied en verhuisde naar een ander gebied, nadat drie voorgangers me hadden verteld dat God me daar nodig heeft.”

Project Filippus

“Ik begon een nieuw leven en een nieuwe bediening. Ik kon de honger van de mensen voelen om vrede en liefde te voelen. Wanneer je iemand vraagt: ‘Wat zie je in de toekomst?’, zal hij antwoorden: ‘Niets’. Ze hebben geen hoop en missen liefde. Hun liefde voor elkaar is nep en ze vertrouwen elkaar niet.”

Het was in dat gebied dat Rayhan de Bijbelstudie Project Filippus bijwoonde. Hij wist toen al slechts een paar basisprincipes over de Bijbel. Na die training kreeg hij het gevoel dat hij had gevonden wat hij zocht. Hij wilde altijd de Bijbel leren kennen om zo God te begrijpen, maar hij wist niet hoe hij dat moest doen.

Start Bijbelstudiegroep

Uitgerust met die kennis verzamelde Rayhan een jongerengroep om de Bijbelstudie mee te  beginnen. Zijn volgende stap was om een Bijbelstudie te starten met een radicale moslimgroep. Elke les bespraken ze de achtergrond van het onderwerp, waarna ze Bijbelteksten lazen en vragen bespraken. Na de vijfde les werd de groep ruimdenkender en merkte Rayhan hun groeiende interesse om meer te leren en te horen.

Easy to read vertaling

De easy to read Bijbel is in het arabisch makkelijk te lezen. In Erbil zijn er veel Bijbelversies en één daarvan is gemaakt voor niet-christenen, maar het staat vol met fouten. De easy to read vertaling geeft Rayhan aan anderen, omdat het zich richt op Gods Woord zonder betekenissen te veranderen en wat aansluit op hun cultuur. Ook gebruiken ze de audio-Bijbel voor bijvoorbeeld vluchtelingen uit Irak die niet kunnen lezen of schrijven.

Rayhan is dankbaar voor de ondersteuning vanuit Bible League en deelt het volgende aan jou als donateur: ‘God zegene je! De bediening van Bible League is krachtig en je mag er trots op zijn. Ik hoop en bid dat er op een dag een kantoor en magazijn van Bible League in deze regio zal zijn om het Koninkrijk van God uit te breiden. ‘

Help je mee?

Op een opmerkelijke manier krijgt Rayhan diverse ontmoetingen met Jezus in zijn dromen. Daarna vraagt hij God om hem tekenen te geven van Zijn bestaan en dat gebeurt. Rayhan geeft zijn leven aan Jezus. Alleen dan krijgt hij te maken met bedreigingen en wordt zelfs ontvoerd, want hij zou zich tegen de islam keren. Maar ondanks dat blijft hij volharden in zijn geloof. Hij komt in aanraking met Project Filippus en nu leidt hij diverse Project Filippus groepen en zelfs radicale moslims sluiten aan bij deze Bijbelstudie. Help je mee om nog meer mensen in het Midden-Oosten te bereiken met het Evangelie?

Ja, ik help mee!