Leestijd: 3 minuten

Sabian (19) woont met zijn ouders, 3 broers en 3 zussen in barakken in een arme wijk van Rrogozhina (Albanië). Ze leven in barre omstandigheden. In deze wijk wordt vanuit de overheid niet in geïnvesteerd. Er is veel lawaai, jongeren drinken alcohol of gebruiken drugs. Er zijn vaak ruzies en conflicten.

Op zoek naar plastic flesjes en blikjes

Elke ochtend doorzoekt Sabian het afval op zoek naar plastic flesjes en blikjes om deze vervolgens weer te kunnen verkopen. “De situatie in ons gezin maakte me erg van streek voordat ik Jezus leerde kennen. Omdat we zo arm waren, moesten we ook vechten voor brood. Ongeacht de regen of de kou, we doorzochten het afval. Soms moesten we geduld hebben met onze vader, want als hij geld heeft, gaat hij alcohol drinken, wordt dronken en begint te schreeuwen en mijn moeder te slaan.”

Project Filippus

Vier jaar geleden kwam er een circusgroep naar de stad. Ze voerden een show op en predikten over Jezus. Sabian was erg blij en voelde grote vreugde in zijn hart en wilde meer weten over de liefde van Jezus. Ze nodigden Sabian uit voor een bijeenkomst, die de kerk in zijn stad organiseerde voor kinderen. Sabian ging daarheen gegaan, omdat die mensen het niet erg vonden dat hij slecht gekleed was.

“Ze accepteerden me gewoon en toonden me liefde. We begonnen het Project Filippus boekje Andy te bestuderen en zo leerde ik veel over Jezus, Zijn vriendelijkheid en zonde. Aan het einde van de Bijbelstudie wilde ik Jezus in mijn hart aanvaarden.”

Toen Sabian met hen bad, werd verveling en verdriet vervangen door vreugde. Hij ging verder en bestudeerde alle studiemateriaal-boeken.

Ware liefde en Waarheid

Sabian was een kind waar niemand om gaf, maar in de kerk vond hij warmte en leerde hij hoe hij zich moest gedragen. Hij voelde zich verlaten, vergeten en zonder enige hoop en vertelde zichzelf dat hij alleen geboren was om te lijden. Maar toen hij in aanraking kwam met de Bijbelstudie, besefte Sabian wat ware liefde is en leerde hij de waarheid dat God van hem houdt. God gaf hem een nieuw doel in zijn leven.

“Op jonge leeftijd was ik begonnen met roken en alcohol. Ik had altijd ruzie met mensen, maar mijn leven veranderde volledig toen ik Jezus leerde kennen. Ik gaf dat allemaal op en vond vrede en hoop in de Bijbel.”

Favoriete Bijbeltekst

De favoriete Bijbeltekst van Sabian is Mattheüs 11:28, waarin Jezus zegt: Mattheüs 11:28 Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.’

“Ik heb veel problemen gehad in dit leven, maar nu geef ik al mijn lasten aan Jezus. Ik lees elke dag de Bijbel en ik bid dat Zijn liefde elke wond van mij geneest.”

Vervolging

“In het begin vond mijn familie het niet leuk dat ik naar de kerk ging en verzette zich tegen mij, maar stiekem ging ik toch naar de kerk. Nu ik volwassen ben, zeggen ze geen ‘nee’ meer, hoewel ze nog steeds niet in Jezus geloven. Soms bespotten mijn familie, neven en vrienden me, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik moet geduld met hen hebben zoals Jezus geduldig is met mij.”

Sabian wil het Evangelie prediken, omdat de meeste mensen in Albanië in een valse god geloven. Hij wil dat zijn familie christen wordt. “Ik praat altijd met mijn vrienden dat als ze in Jezus geloven, hun leven zal veranderen; zij zullen ware vreugde en de liefde van de hemel in hun leven hebben.”

Help je mee?

Sabian is een vuilnis verzamelaar en woont in een arme wijk. Elke dag struint hij door het afval op zoek naar bruikbare spullen om te kunnen verkopen. Hij drinkt alcohol en zoekt altijd ruzie met mensen. Hij is zo opgegroeid en weet niet beter. Totdat hij op een dag in aanraking komt met Project Filippus. Hij leert de liefde van Jezus Christus kennen en geeft zijn leven aan Jezus. Hij verandert in zijn gedrag, maar ook ervaart hij nu vreugde in plaats van verdriet en afwijzing. Hij wil niks liever dan het Evangelie delen met de mensen om zich heen. Help je mee om nog meer mensen in Albanië te bereiken met het Evangelie?

Ja, ik help mee!