Leestijd: 3 minuten

Ledio groeit op in een arm moslimgezin in Albanië. Zijn leven is zwaar en uitzichtloos, tot hij in de kerk over Jezus Christus hoort. Maar als zijn vader hem verbiedt om christen te zijn, kan Ledio alleen in het diepste geheim zijn geloof beleven…

Lege blikjes en flesjes zoeken op straat

Ledio groeit op in een arm Roma gezin in Albanië. Om een beetje geld te verdienen zoekt hij van jongs af aan lege blikjes en flesjes op straat. Maar het is niet genoeg om van rond te komen en als gevolg van het leven in armoede voelt de 15-jarige Ledio zich alleen en verlaten. Zoals veel Albanezen zijn de ouders van Ledio moslim. Zelf heeft hij moeite met dit geloof. “Het enige waar ik van doordrongen was, waren de armoedige omstandigheden waarin we leefden. Ik voelde meer veroordeling dan liefde in mijn geloof.”

Stiekem

Op een dag wordt Ledio uitgenodigd door de kerk aan de overkant van de straat. Hij is nieuwsgierig en begint aan Project Filippus voor kinderen. Wanneer hij ouder is sluit hij zich aan bij Bijbelstudies voor de jeugd. “Ik leerde er zoveel waardevolle dingen en kwam tot het besef dat Jezus van mij houdt. Ik leerde dat Hij voor mijn zonden aan het kruis gestorven is en ik gaf mijn leven aan Hem.”

Ledio begint dagelijks de Bijbel te lezen, tot zijn vader daar achter komt. Ledio mag niet meer naar de kerk. “Toch besloot ik Bijbel te blijven lezen, maar nu hield ik het geheim. En wanneer mijn ouders weg waren, ging ik stiekem naar de kerk.”

Aardbeving

Dan wordt Albanië op 26 november 2019 opgeschrikt door een zware aardbeving. 53 mensen overleven het niet, duizenden families verliezen hun huis. Ook het huis van Ledio en zijn familie raakt zwaar beschadigd. De kerk aan de overkant van de straat schiet het gezin te hulp en geeft hen voedsel. Door de liefde van Christus die de kerk laat zien, staan veel mensen open voor het Goede Nieuws. Ook het gezin van Ledio is onder de indruk van de liefdevolle actie, maar toch blijft zijn vader boos op hem.

“Bijbellezen is als voedsel voor me, ik heb mijn dagelijks brood nodig!”

Verzacht hart

Niet lang daarna bereikt het coronavirus Albanië. Ook nu geeft de kerk voedsel aan Ledio en zijn familie. “De liefde die de kerk opnieuw liet zien, heeft het hart van mijn vader verzacht. Hij gaf mij toestemming om de Bijbelstudies weer te bezoeken.” Ledio leest sindsdien dagelijks uit de Bijbel. “Het is als voedsel voor me, ik heb mijn dagelijks brood nodig.”

Maar daar blijft het niet bij. De ouders van Ledio beginnen zelf ook in de Bijbel te lezen. “Nu heb ik de mogelijkheid met hen te praten over Jezus Christus. Mijn leven is nu vol liefde en ik voel me niet langer alleen en verlaten.”

Help je mee?

Ledio leert Jezus Christus kennen door Project Filippus. Hij leert de liefde van Jezus Christus kennen wat hem hoop geeft. Uiteindelijk leren ook zijn ouders en familie Jezus Christus kennen en krijgt Ledio de mogelijkheid om met hen over Jezus Christus te praten. Hij voelt zich niet langer meer alleen en verlaten, maar hij is nu vol liefde. Help je mee om nog meer mensen in Albanië te bereiken met de liefde van Jezus Christus?

Ja, ik help mee!