Leestijd: 3 minuten

Tot geloof komen en dan ontdekken dat er in de wijde omgeving geen kerk is. Het overkwam Lefter Biba uit Albanië. Hij smeekte God om een gemeente waar hij met andere gelovigen samen kon komen. Op wonderlijke wijze kwam hij in aanraking met de Gemeentestichter Training van Bible League.

Het enige doel was hard werken

“Mijn naam is Lefter Biba en ik woon in een dorpje in het oosten van Albanië. Ik ben 44 jaar en kom uit een moslimfamilie. Ik heb altijd hard gewerkt op het land van mijn ouders. Onze familie had het niet breed. Mijn ouders werkten tijdens het communisme op een boerderij en verdienden eigenlijk niet genoeg. Daarom hadden we weinig voedsel en kleding. Na de val van het communisme werd het iets beter, maar het bleef moeilijk. Ik dacht nooit na over God, mijn enige doel in het leven was hard werken voor mijn familie. Mijn vader heeft me altijd geleerd dat hard werken eer oplevert, dus dat is wat ik deed.”

“Op een dag wilden mensen het stuk land naast mijn huis kopen. Ze wilden daar een centrum voor kinderen bouwen. Ik wilde het wel verkopen, maar op voorwaarde dat ik dan in het centrum mocht komen werken. En zo werd ik conciërge van het gebouw. Het bleek om christenen te gaan die het centrum gedurende het jaar ook gebruikte voor christelijke conferenties. Er kwamen allerlei bezoekers die me over Jezus vertelden.”

Alleen door Jezus Christus

“Ze vertelden dat er niets is dat ik kan doen om het eeuwige leven te verdienen, maar dat het alleen via Jezus Christus kan. Dat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven is. Ik besloot de Bijbel te gaan lezen en stelde al mijn vragen aan de mensen van het centrum. Mijn geloof begon te groeien en op een dag liet ik me dopen. Ik wilde graag meer leren uit Gods Woord, maar er was geen kerk in de buurt. Jarenlang bad ik dagelijks om een kerk hier in de omgeving.”

“Twee jaar geleden kwam het centrum in handen van een andere organisatie. Ik vertelde hen over mijn gebed voor een lokale kerk. Ze bleken samen te werken met Bible League en vertelden dat ik via Bible League een Gemeentestichter Training zou kunnen volgen. Ik kende de naam van de organisatie, want sommige kinderen hadden me weleens materiaal laten zien. Het leek me geweldig en gelukkig mocht ik meedoen. Opeens vielen allerlei dingen op hun plek. Ik geloof dat God me een droom heeft gegeven en via Bible League heeft voorzien in het programma en de materialen.”

“Jarenlang bad ik dagelijks om een kerk!”

Voor hen die verloren gaan

“Inmiddels heb ik de training afgerond en ben ik in staat om mensen te bereiken met het Evangelie. Ook kan ik Project Filippus uitvoeren, zodat mensen Gods Woord leren kennen. God heeft me enthousiast gemaakt voor hen die verloren dreigen te gaan. Ik zet me in om mensen hier in de omgeving te bereiken. Het is een overwegend moslimgebied, waar ook veel radicale moslims wonen. Maar God geeft me de moed om door te gaan en mensen te bereiken. Hij heeft een man die verloren dreigde te gaan, gered en veranderd in een man die anderen bereikt met het Evangelie.”

De kerk als basis

In gebieden waar nog geen kerk is en voor hard groeiende kerken biedt Bible League een training voor gemeentestichters. We trainen en bemoedigen deelnemers die Gods liefde willen verspreiden, zowel in afgelegen gebieden als in grote steden. Wanneer mensen tot geloof komen kunnen ze een gemeente stichten zodat nieuwe gelovigen de mogelijkheid hebben om naar de kerk te gaan en hun geloof verder kan groeien.

Help je mee?

Jarenlang bad Lefter om een kerk en op wonderlijke wijze komt hij in contact met Bible League en de Gemeentestichter Training. Hij werd voorzien in Bijbels onderwijs en materialen. Nu is hij in staat om andere mensen te bereiken met het Evangelie, wat niet makkelijk is binnen Albanië, omdat het een overwegend moslimgebied is waar veel radicale moslims wonen. Maar hij voelt de moed van God om door te gaan. Help je mee om nog meer mensen te bereiken in Albanië? Voor €6 geef je iemand in Albanië een Bijbel en Bijbelstudiemateriaal.

Ja, ik help mee!