Leestijd: 3 minuten

Als tiener in de Filipijnen werd voorganger Jowel geconfronteerd met een tragedie. Hij was erg close met zijn grootvader (van vaders kant) die stierf aan leverfalen. Als jonge man verwoestte het de voorganger Jowel; hij stopte met school en maakte zich niet druk om zijn toekomst. Het leek alsof het leven plotseling stilstond toen zijn favoriete grootvader overleed.

Een nieuwe weg naar hoop

De dood veroorzaakte een ernstige depressie bij voorganger Jowel en hij overwoog zijn leven te beëindigen door voor de trein te springen. Maar gelukkig voelde hij plotseling angst; de angst om te sterven drong zijn gedachten binnen en hij deed het niet. Zijn moeder zag zijn depressie en merkte dat Jowels leven nergens naartoe ging, dus vroeg ze hem: “Jowel, wat wil je in het leven?” Dat was het moment waarop zijn geest helder werd en hij zei dat hij zich wilde inschrijven bij de Bijbelschool, hopend dat de training zijn perspectief op het leven zou veranderen. Het studeren aan de Bijbelschool veranderde zijn leven en hij beschouwde Jezus als zijn Heer en Verlosser. God riep Jowel toen op om voorganger te worden.

Het vinden van antwoorden in Gods wegen

Het leven ging goed in hun familie en zijn kerk totdat de pandemie kwam. Voorganger Jowel verloor drie familieleden – zijn moeder, zijn grootvader en grootmoeder. De pandemie bracht angst in alle familieleden, niet wetende wie als volgende de ziekte zou krijgen. Naast de stress van het verliezen van geliefden werd zijn financiële situatie ernstig beïnvloed.

Hij begon God te vragen waarom zulke dingen hen overkwamen. Maar ondanks zijn twijfel bleef God zijn geloof sterker maken. Door al zijn vragen bracht zijn begrip hem terug naar wie God is en wat Hij kan doen. De Bijbel gaf voorganger Jowel een duidelijk overzicht van Gods plan. Het werd een sterke basis in zijn geestelijke strijd. Jesaja 55:8 zegt: “Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE.”

“Er speelt van alles door mijn hoofd. Ik heb plannen, maar het zijn niet Gods plannen; de dingen die ik wens, zijn niet de dingen die gebeuren. De Heer leidt me op Zijn pad; ja, mijn wegen zijn anders, maar ik kom steeds terug op het pad van de Heer. Ja, er zijn hartzeer, maar dit heeft me geestelijk sterker gemaakt. De Heer heeft een sterke basis van geloof in mij opgebouwd.”

Vertrouwen op Gods wegen en vrucht dragen

“Mijn wegen zijn onzeker en vatbaar voor falen, maar het vertrouwen op Gods weg geeft me vertrouwen en vreugde. Zijn Woord gaf me een positieve kijk en een sterke geest. Dankzij Zijn leiding kan ik alleen de twijfel in mijn gedachten confronteren door recht naar Hem te kijken. Dankzij mijn geloof in Gods wil en mijn vertrouwen in Hem kan ik door alles heen kijken. Nu kan ik alles met vrede en vreugde tegemoet treden.”

Voorganger Jowel dient nu de Heer als één van de programmacoördinatoren voor de Bijbelstudies van Project Filippus in de Filipijnen. God heeft een sterke basis van geloof gebouwd in zijn geestelijk leven. Nu is hij geroepen om leiders op te leiden terwijl zij de mensen leren vertrouwen op Zijn wegen. De Bijbel zegt in Jeremia 17:7-8: “Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen.”

Help je mee?

Help je mee om het Evangelie verder te verspreiden in de Filipijnen? Net zoals voorganger Jowel zijn vertrouwen op God heeft gesteld en een sterke basis van geloof heeft gekregen, kunnen ook wij de hoop en vrede van Christus delen met anderen. Laten we het Goede Nieuws blijven verspreiden, wetende dat God altijd met ons is en ons leidt.

Ja, ik help mee!