Leestijd: 2 minuten

Venkanna is een 49-jarige boer in Zuidoost-India. Hij is een hardwerkend en vastberaden persoon. Maar net als andere boeren in India heeft hij te maken gehad met mislukte oogsten die hem in een schuldencrisis hebben achtergelaten.

De tegenslagen en schulden

“Een goed moessonseizoen en gunstig weer zijn cruciaal voor een goede oogst. Maar dat is niet altijd het geval. Soms is de opbrengst van de gewassen lager dan verwacht, en soms is het juist meer. Dit jaar was het weer slecht; overstromingen en wind hebben onze gewassen vernietigd en bomen ontworteld, met veel verlies tot gevolg. Al het geld dat we van de bank hadden geleend, was verloren.”

Ik ging vroeger wekelijks naar de tempel en bad tot onze goden voor een goede oogst. Maar het leek niet te werken voor mij; mislukte oogsten gingen door. De schulden stapelden zich op en de schuldeisers bleven me lastigvallen. Ik verloor alle hoop. Ik bad tot alle goden die ik kende, maar mijn situatie verslechterde alleen maar.”

Het effect op het gezin

Venkanna’s zoon kon niet verder studeren aan de universiteit omdat zijn collegegeld nog openstond. Zijn vrouw probeerde de schuldeisers te sussen, maar het was bij lange na niet genoeg.

Op het dieptepunt van Venkanna’s leven herinnerde hij zich zijn vriend die vlakbij woont. Zijn vriend is een christen. Wanneer Venkanna in de buurt van het huis van zijn vriend liep, hoorde hij vaak gezang en handengeklap. Venkanna vertelde zijn vriend over zijn probleem en vroeg hem voor hem te bidden.

Nieuwe hoop

Tot zijn verrassing merkte hij dat de gewassen goed opbrachten na die gebeden. De vriend nodigde Venkanna uit voor een Bijbelstudie van Project Filippus, wat hij vaak een gebedsbijeenkomst noemt. Venkanna leerde meer over de Bijbel tijdens die gebedsbijeenkomsten en begon regelmatig bij te wonen. Zijn vrouw gaat ook mee. “Ik geloof nu in Jezus en bid tot Hem en lees de Bijbel. Ik weet dat de Bijbel waar is.”

“Ik dank Bible League dat ze me de Bijbelstudie hebben gegeven, die me heeft geholpen om mijn leven prioriteit te geven. Ik sta ’s ochtends vroeg op, besteed een paar minuten aan gebed en lees een klein gedeelte uit de Bijbel voordat ik naar het veld ga.”

Help je mee?

Het verhaal van Venkanna, de Indiase boer, laat zien hoe tegenslagen en schulden hem tot wanhoop dreven. Maar nadat hij het geloof in Jezus ontdekte, vond hij hoop en kracht. Door gebed en het lezen van de Bijbel heeft Venkanna zijn leven kunnen veranderen en heeft hij succesvolle oogsten behaald. Help je mee om het Evangelie nog verder te verspreiden in India?

Ja, ik help mee!