Leestijd: 2 minuten

Op het eerste gezicht is er weinig bijzonders te zien aan Jamal, Adil en Habib. Toch dragen deze drie mannen een bijzonder verhaal met zich mee. Een verhaal dat begon toen IS een aantal jaar geleden hun stad in het Midden-Oosten binnenviel.

Dood en verderf

De terroristische organisatie zaaide dood en verderf in en rond de stad. Een kerkgebouw in de stad werd door hen gebruikt als uitvalsbasis. Het was voor de gemeenteleden, die niet vluchtten, dan ook onmogelijk hun kerk nog te bezoeken. Maar juist in deze moeilijke tijd wilde de gemeente graag samenkomen.

Huisgemeenten

Jamal, de oude dominee van de kerk, besloot samen met andere leiders dat ze huisgemeenten moesten starten. De gemeenteleden kwamen in drie groepen samen op verschillende plekken, zo’n 20 kilometer uit elkaar. Het was een onzekere tijd met enorm veel vervolging en onderdrukking.

“Daar waar terroristen dachten de plaatselijke gemeente te hebben vernietigd, groeide deze uit tot drie nieuwe gemeenten!”

Gemeenteleden waren bang om samen te komen en velen sloegen op de vlucht. Maar wat het eind van de gemeente leek, bleek het begin van iets nieuws.

Het begin van iets nieuws

De kleine huisgemeenten bleven samenkomen en begonnen zelfs te groeien. Mensen zochten naar hoop en houvast! Toen de stad werd bevrijd van IS en de kerk weer gebruikt kon worden, was er een nieuwe uitdaging; de gemeente was zo hard gegroeid dat ze niet meer in het oorspronkelijke kerkgebouw paste.

Daar waar terroristen dachten de plaatselijke gemeente te hebben vernietigd, groeide deze uit tot drie nieuwe gemeenten! Dominees Jamal, Adil en Habib leiden deze drie gemeenten. In elke kerk zijn ruim 40 leden getraind om Project Filippus uit te voeren. Het doel is om nog meer mensen in hun omgeving te bereiken met het Evangelie én hen te voorzien van Bijbels, audiobijbels en studiematerialen.

Een aantal maanden later horen we van de voorgangers dat er allerlei nieuwe groepen zijn ontstaan via Project Filippus. Niet alleen in de directe omgeving van de gemeenten. Ook in een stad op zo’n 25 kilometer afstand!

Help je mee?

De deelnemers aan de Bijbelstudies zijn blij en dankbaar. De materialen helpen ze om Gods Woord te lezen en te begrijpen en ze geven aan steeds beter toegerust te zijn.

Jamal, Adil en Habib vertellen dat er een grote openheid is voor het Woord van God. Met Project Filippus willen ze nog veel meer mensen bereiken. Help je mee om het Evangelie in het Midden-Oosten nog verder te verspreiden?

Ja, ik help mee!