Leestijd: 3 minuten

Niet naar school mogen, jong moeten trouwen en minder rechten hebben dan je broers of je man. Veel vrouwen in Egypte weten niet anders. Door die ongelijke behandeling kunnen 1 op de 3 vrouwen niet lezen of schrijven. Het Alfabetiseringsprogramma van Bible League geeft ze de kans dit alsnog te leren. Daarbij komt iets veel groters: door het lezen van de Bijbel leren vrouwen Gods liefde kennen!

Nabila is een 35-jarige moeder van drie kinderen. Ze komt uit een groot gezin met zeven broers en zussen. Als haar oudste broer als kind op school afhaakt, besluit haar vader dat geen van de andere kinderen naar school mag. Nabila voelt zich hulpeloos: “Niet kunnen lezen voelde soms als blind zijn. Ik verdwaalde regelmatig omdat ik de borden niet kon lezen. Toen ik ouder werd en wilde gaan stemmen, moesten bewakers me aanwijzen waar ik moest tekenen en hoe ik dat moest doen.”

Gemiste kans

Als volwassene gaat Nabila door zware periodes heen. “Nadat ik een miskraam kreeg voelde ik me vreselijk en wist ik niet hoe ik verder moest. Toen vertelde iemand me over een Alfabetiseringscursus. Ik zag het als teken van God. Daarom sloot ik me aan en begon vol goede moed. Maar mijn man en vrienden maakten me belachelijk en vielen me lastig omdat ik meedeed. Het werd steeds erger en na een paar maanden wilde mijn man niet meer dat ik ging. Ik stopte, het voelde als een gemiste kans.”

Nabila gaat af en toe naar de kerk en hoort dat daar ook een Alfabetiseringscursus start. “Ik was zo blij en meldde me weer aan. Inmiddels ben ik al enige tijd bezig en ik vind het best moeilijk. Ik wil volhouden tot het eind. Gelukkig steunt de docent me en moedigt me aan om vol te houden.”

Volgeling van Christus

“Mijn verlangen om te leren lezen, zorgde ervoor dat ik met de lessen begon, maar wat me het meest aanspreekt zijn de gesprekken die we hebben over Jezus. Ik leer veel over Hem en hoe ik kan leven als volgeling van Hem. Naast het leren lezen en schrijven leer ik nog iets veel belangrijkers: het Evangelie van Jezus Christus! Ik ben dankbaar voor deze tweede kans en ga ervoor om de cursus helemaal af te ronden, wat anderen er ook van vinden.”

“Door de Bijbel heb ik God beter leren kennen. Ook al zien mensen mij als hulpeloos, ik stel mijn vertrouwen op Hem!”

Hulpeloos maar beschermd

Ook Mariam, een jonge vrouw uit een klein dorpje zo’n 300 kilometer onder Caïro, had een moeilijke jeugd. “Ik heb een handicap aan mijn handen en voeten en zelfs mijn eigen familie pestte me daarmee. Ze schaamden zich voor me en ik mocht dan ook niet naar school.”

Mariam groeit op met gevoelens van verdriet en frustratie omdat ze analfabeet is. Ze gaat af en toe naar een lokale kerk en hoort daar over de Alfabetiseringscursus van Bible League. “Hier had ik al zo lang op gewacht! Ik wilde heel graag leren lezen en schrijven en dus meldde ik me aan. Mijn vader was er fel op tegen. Maar dankzij tussenkomst van de leraar vond hij het uiteindelijk toch goed dat ik meedeed”, vertelt Mariam blij.

“Naast lezen en schrijven leer ik iets veel belangrijkers: het Evangelie!”

Ook als Mariam de lessen volgt krijgt ze regelmatig kritiek van haar familie. “Ze bleven me belachelijk maken, maar ik was vastbesloten om door te gaan. En nu kan ik lezen en schrijven! Tijdens de lessen heb ik iets geleerd dat nog veel belangrijker is. De Alfabetiseringscursus heeft me geholpen om te bidden en dichter bij God te leven.”

Een eigen Bijbel!

“Lange tijd droomde ik er van om een eigen Bijbel te hebben en die te kunnen lezen. En nu is dat werkelijkheid! Ook al ziet de wereld me als hulpeloos en kan ik mezelf niet verdedigen, ik stel mijn vertrouwen op God. Hij is mijn Redder en Beschermer, Hij zal me nooit verlaten. Ik ben God dan ook dankbaar dat Hij, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin ik leef, trouw blijft en mijn gebeden hoort.”

Help je mee?

Wereldwijd zijn er zo veel vrouwen die te maken hebben met minachting en tegenstand. Vrouwen als Nabila en Mariam hebben de hoopvolle boodschap van Gods Woord heel hard nodig. Help je mee om vrouwen, zoals Nabila en Mariam, in het Midden-Oosten te bereiken via de Alfabetiseringscursus en Project Filippus Bijbelstudies?

Ja, ik help mee!