Leestijd: 2 minuten

Thony Ronaldo uit Indonesië is coördinator voor Bible League in Zuidoost Azië. Hij vertelt over zijn eigen leven en hoe dat een illustratie is van het belang van het werk van Bible League.

Drie doelgroepen

“We richten ons op drie doelgroepen:

  1. Mensen die geen toegang tot de Bijbel hebben en het Evangelie niet kennen;
  2. Mensen die een Bijbel hebben, maar die niet begrijpen;
  3. Mensen die Gods Woord kennen, maar niet weten hoe dat met anderen te delen.

In mijn eigen leven heb ik gezien waarom deze drie doelgroepen zo belangrijk zijn. Ik kom namelijk uit een moslimfamilie en had geen toegang tot de Bijbel. Dat veranderde toen een beruchte crimineel zijn oog op mijn moeder liet vallen. Zonder dat mijn eigen vader daar iets tegenin durfde te brengen, eigende hij zich mijn moeder toe.”

“Mijn eigen leven is een sprekend voorbeeld.”

De Bijbel lezen

“We gingen bij hem wonen en vertrokken naar Jakarta. Hij was christen van naam, maar leefde daar absoluut niet naar. Ik kreeg hierdoor echter wel de kans om zelf de Bijbel te lezen. Ik begreep er alleen niets van. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk het is om mensen niet alleen een Bijbel te geven, maar hen ook te helpen in het lezen en bestuderen ervan. Daarom ben ik ook zo enthousiast over Project Filippus.

Want dat is precies het doel van dat programma. Hierbij denk ik ook aan de mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Hen bereiken we via de alfabetiseringscursus.”

Je geloof delen

“De derde groep waar we ons op richten, zijn mensen die het Evangelie verder willen verspreiden, maar niet weten hoe. Ook daar herken ik mezelf in. Toen ik zelf tot geloof was gekomen, wilde ik niets liever dan het delen met anderen, maar ik wist niet hoe. Ook daarin voorziet Project Filippus en natuurlijk de Gemeentestichter Training.“

“Er zijn nog zo veel mensen die nog niet bereikt zijn of de Bijbel niet begrijpen. Daar willen we ons voor inzetten.

Gebedspunt

Thony weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het werk is en welke doelgroepen er zijn. Hij heeft een turbulent leven gehad en helaas is daar in 2021 een triest hoofdstuk aan toegevoegd. Zijn vrouw en ongeboren kindje zijn overleden aan de gevolgen van corona. Wil je bidden voor Thony en zijn zoontje die samen achter zijn gebleven?

Help je mee?

Veel mensen in Indonesië hebben geen toegang tot de Bijbel en kennen dus het Evangelie niet. Maar er zijn ook mensen die een Bijbel hebben, maar het niet begrijpen. Ook zijn er mensen die Gods Woord wel kennen, maar niet weten hoe ze het met anderen kunnen delen. Bible League kan op al deze gebieden ondersteunen. Help je mee om het Evangelie in Indonesië nog verder te verspreiden?

Ja, ik help mee!