Leestijd: 3 minuten

Conflicten kenmerkten het familieleven van Wedad. Omdat ze niet kon lezen of schrijven, kon ze haar drie zoons niet helpen met hun huiswerk. Hierdoor ontstonden voortdurend ruzies in haar huis. Haar man was ook onbeschoft tegen haar en hun kinderen.

Leren lezen en schrijven

Volgens lokale gebruiken was Wedad nog een jong meisje toen ze trouwde. Haar man verwachtte dat ze kinderen kreeg, voor het welzijn van het gezin zorgde en een degelijke dagelijkse maaltijd op tafel zette. De algemene mening was dat onderwijs niet iets was wat zij nodig had.

Soms woonde Wedad een vrouwenbijeenkomst bij in een nabijgelegen Evangelische Kerk. Op een dag kondigde de voorganger het begin aan van de Alfabetiseringscursus waar deelnemers leren lezen aan de hand van Bijbelverhalen. De 53-jarige Wedad was enthousiast om mee te doen, in de hoop eindelijk te leren lezen en schrijven. Terwijl ze het lesmateriaal doornam, leerde ze over God en Zijn liefde voor haar. Hierdoor veranderde haar gedrag ten opzichte van haar gezin. Ze werd een vredestichter.

“Verander mijn leven.”

Tijdens een van de lessen vroeg de lerares, mevrouw Mervat, haar leerlingen om hardop te bidden. “Ik weet niet hoe ik moet bidden,” zei Wedad. “Zeg gewoon wat je in je hart voelt,” adviseerde mevrouw Mervat. Dus bad Wedad: “Alsjeblieft, Heer, verander mijn leven! Ik wil voor U leven!” Ze bad ook voor haar kinderen.

Haar familie merkte op hoe haar gedrag veranderde. Ze werd geduldig en rustig. Zelfs als haar man onbeschoft tegen haar was, antwoordde ze hem vredig. Wedad werd een baken van het licht van Christus in haar familie, kerk en gemeenschap.

Ernstig ziek

In de zomer van 2022 kreeg Wedad last van chronische hoofdpijn. Ze dacht dat het een kwestie van haar zicht was en ging naar de dokter om haar bril te laten aanpassen, maar het hielp niet. In juli 2022 ging ze voor een second opinion, die een hersentumor aan het licht bracht. Haar toestand was ernstig en verslechterde snel. In slechts drie maanden kon ze niet meer uit bed komen.

Toen mevrouw Mervat haar bezocht, vertelde Wedad haar: “Maak je geen zorgen, juf. God is bij me. Ik zag Hem toen ik pijn had, en Hij zei tegen me: ‘Maak je geen zorgen, Ik ben bij je.’ Dus, ik ben niet bang.”

Ondanks de pijn die ze leed, hield Wedad niet op Gods liefde te delen met degenen die haar bezochten. Ze zeiden allemaal: “We zijn er zeker van dat God bij haar is. Ze is het beeld van God.”

Na drie maanden van lijden en pijn overleed ze vredig en begon ze haar nieuwe eeuwige leven met Jezus. Haar herinnering zal een blijvende getuigenis zijn van de liefde van Christus voor degenen die ze achterliet.

Help je mee?

Na haar overlijden blijft de erfenis van Wedad stralen als een inspirerend voorbeeld van Gods genade en liefde. Haar reis van een leven vol conflicten naar een vreedzaam getuigenis werd mogelijk door haar kennismaking met Gods Woord via de Alfabetiseringscursus. Help je mee om nog meer mensen, zoals Wedad, de kans te geven om deel te nemen aan de Alfabetiseringscursus? Op die manier kunnen ook zij leren lezen en schrijven aan de hand van Gods Woord.